Frans Bruijstens anno 2013.jpgOp 27 Augustus 1971 trad de groep Paradise op tijdens de RNI Mobiele Discotheek. Lees hieronder het interview met zanger/gitarist Frans Bruijstens over de groep Paradise en wat er die bewuste avond in Augustus 1971 gebeurde tijdens de Mobiele Discotheek.

Hiernaast zie je een foto van Frans, 43 jaar na het optreden in de Mobiele Discotheek.

De RNI Top 50 van 21 Augustus 1971

Verrassend genoeg is Veronica van Veronica de hoogste nieuwe binnenkomer in de RNI Top 50, dat is pas burenliefde J. Bangla Desh van George Harrison komt nieuw binnen op nummer 30. Het debuut van Mouth & McNeal komt binnen op nummer 36 : Hey you love. Hurricane Smith, die in eerste instantie niet de bedoeling had om zelf een plaatje op te nemen, komt binnen op nummer 42 met Don’t let it die. Peret staat met Borriquito onveranderd op nummer 1 in de Top 50. De treiterschijven zijn deze week van de Brotherhood of Man en Terry Brown. De kanskaarten van Hans ten Hooge (Lady Dawn van The Bells), Leo van der Goot (Kinks met Animals In the ZOO) en Joost Verhoeven (Hearts Of Soul met Sing A Simple Song) staan niet vermeld op het gedrukte exemplaar.

Deze Top 50 kun je hier beluisteren:

Uur 1                          Uur 2                          Uur 3

Als toegift deze week platen uit de RNI playlist, de kanskaarten, de treiterschijven en een track van de LP van de week in de vorm van een Top 18. De volledige playlist vind je onderaan deze pagina.

PLAYLIST

Onder de TOP 50 kun je de herinneringen van Michael Downing lezen uit de tijd dat deze Top 50 werd uitgezonden en daaronder een interview met Frans Bruijstens, zanger/gitarist van de groep Paradise, die op 27 Augustus tijdens de Mobiele Discotheek optrad (luister maar naar de promo, halverwege de Playlist).

RNI Top 50 22 210871.jpg

The RNI memories of Michael Downing for the week commencing 21 August 1971,

the week that saw the first programme by Tony Berk.

 

Saturday 21 August 1971

The full programme schedule today is:

 6.00 Nico Steenbergen

 8.00 Peter Holland

 10.00 Joost Verhoeven

 12.00 Joost de Draayer (Super Top 50)

 15.00 Joost de Draayer (Toekomstmuziek)

 16.00 Peter Holland (Muziek Parade LP Show)

 17.00 Peter Holland

 18.00 Mark Stuart

 20.00 Paul May

 22.00 Crispian St John

 24.00 - 3.00 Dave Rogers

There is no Jan Van Veen kanskaart this week, which seems to confirm that he has now left RNI.

There is a mobile discotheque at a pop festival in Holland today that features Dutch groups such as After Tea, Solution, Rain and Kraayeveld and the English group Light of Darkness. DJs appearing are Peter Holland and Mike Ross.

Newsreaders this evening are Dave Rogers and Crispian St John.

 

Sunday 22 August 1971

More new programmes today. The full schedule is:

 7.00 Hans ten Hooge

 9.00 Karel Prior

 11.00 Joost de Draayer

 13.00 Ferry Maat

 15.00 Hans ten Hooge (Driemaster)

 18.00 Mark Stuart

 19.00 Dave Rogers (British Top 20)

 21.00 Paul May (Hitback Show)

 22.00 Crispian St John

 24.00 - 3.00 Dave Rogers

News is read by Paul May, Mark Stuart and Crispian St John. The British Top 20 follows the official UK chart quite closely; it is not as much of a prediction chart as RNI had last year. The programme also includes the Smash Plays, DJ hitpicks and LP of the Week.

Two mobile discotheques today - one features Mike Ross and Peter Holland in the afternoon and the one in the evening has Mike Ross and Joost de Draayer.

 

Monday 23 August 1971

Today's International service programmes are:

 18.00 Mark Stuart

 20.00 Paul May

 22.00 Crispian St John

 24.00 - 3.00 Dave Rogers

Crispian St John's chair collapsed whilst he was reading the news at 19.00, so Mark Stuart quickly followed up with the end of news jingle. Both news jingles are now being used again and also reading news today is Dave Rogers. Mark Stuart now plays his hitpick at 19.00 followed by a Smash Play. Both charts are used in the International service, but the Dutch service uses only the Super Top 50 and not the British Top 20.

 

Tuesday 24 August 1971

Mark Stuart's favourite saying at the moment is "Stand by", which he pronounces "Schtand by". News is read by Crispian St John and Dave Rogers.

Ex-RNI news.......Duncan Johnson has now left BBC Radio London and has joined EMI as Third Party Repertoire Director, which means that he will select recording material and look after the Rak label.

 

Wednesday 25 August 1971

New jingles introduced today for Kurt's and Paul May's hitpicks, featuring the voice of Hans ten Hooge. Hans has also made a jingle saying ". This is the Mark Stuart show" in the same format as the ones already in use.

Newsreaders are Crispian St John and Dave Rogers.

 

Thursday 26 August 1971

Crispian St John and Hans ten Hooge go off on shore leave and Leo van der Goot returns. Nico Steenbergen takes over on Driemaster for the first time and tonight's International service programmes are:

 18.00 Mark Stuart

 20.00 Paul May

 22.00 Mark Stuart

 24.00 - 3.00 Dave Rogers

Today is Ferry Maat's last programme before going on holiday. Dave Rogers reads news this evening and the DJs featured in a mobile discotheque this evening are Peter Holland and Crispian St John.

 

Friday 27 August 1971

Tony Berk is the new DJ who takes over the Ferry Maat programme from today while Ferry is on holiday. Dave Rogers reads news on the International service and tonight's mobile discotheque features Joost de Draayer and Crispian St John (See also below)

Op Vrijdag 27 Augustus traden ze op in de Mobiele Discotheek – De groep Paradise

Lees hieronder het interview met zanger/gitarist Frans Bruijstens over Paradise en die avond

Poster Paradise.jpg

PARADISE

 

Periode 1969-1972

 

Bezetting:

Ron Breugelmans – basgitaar

Frans Bruijstens – zang en gitaar

Niek Korf – gitaar

Ton Overbeek – drums

 

Paradise 1971.jpg

 

Nadat eind februari 1971 de eerste officiële Nederlands en Engelstalige radio uitzendingen van Radio Noordzee Internationaal waren gestart met medewerking van onder andere de zeer bekende Dj’s Jan van Veen en Joost de Draayer werd er gelijkertijd gewerkt aan het opstarten van een eigen Radio Noordzee Drive In show.

De eerste RNI drive in show werd gehouden op 18 april 1971 in Zandvoort.

 

Het was in dezelfde periode dat manager Hans de Hoog van de Goudse popgroep PARADISE werd benaderd voor een eventueel optreden tijdens de te houden Drive In show in de toen zeer bekende Goudse poptempel KUNSTMIN.

Zo vertelt de inmiddels 64 jarige Frans Bruijstens, die de zanger/gitarist van de oorspronkelijke bezetting van deze Goudse popgroep was. Voorwaarde was wel dat er eerst auditie moest worden gedaan voor de mensen van de RNI Drive In show organisatie. Zo gebeurde het dat op een gegeven moment een tweetal afgevaardigden van RNI in de repetitieruimte van PARADISE (dat was destijds de aula van de Regina Mundischool in Gouda-noord) verschenen met het verzoek een aantal nummers voor te spelen.

 

apparatuur Paradise.jpgHet repertoire van PARADISE bestond in die tijd deels uit bekende nummers van Creedence, Free, Deep Purple, Santana, Ten Years After e.d. alsmede deels ook uit eigen nummers in de blues/rock sfeer zoals die stroming begin jaren zeventig op gang was gekomen.

De twee personen van RNI waren op zich enthousiast over wat hen werd voorgespeeld, maar konden op voorhand niet toezeggen dat het optreden tijdens de te houden Drive In show in Gouda zou doorgaan, omdat de bekende popgroep UNIT GLORIA ook in de race was.

 

Na enige weken kwam er voor PARADISE echter groen licht om te gaan optreden tijdens de te houden RNI Drive In show in Gouda op 27 augustus 1971. De aanwezige Dj’s zouden zijn Joost de Draayer en de Engelse Chrispian st. John. In de week hieraan voorafgaand zou er ieder uur een Promo op Radio Noordzee Internationaal te horen zijn met de aankondiging van de te houden Drive In show met medewerking de twee Dj’s en popgroep PARADISE.

Voor PARADISE was dit natuurlijk een schitterende promotie en bijdragen aan meer bekendheid en zeker ook aan meer optredens. Dit bleek dan ook het geval te zijn, waarbij de gage voor een optreden evenredig omhoog kon worden bijgesteld.

 

Ter promotie werden er een aantal opnames in eigen beheer gemaakt (toen nog op een 4-sporenrecorder met multiplay) en er werden door de manager contacten gelegd met het Hoes-label voor het maken van plaatopnames.

 

Die zomer in 1971 werd er eerst voor enkele weken door PARADISE op tournee gegaan naar het eiland Vlieland waar zij samen met THE ZOO uit Groningen en blazersensemble Négy Nágy als huisbands de muziek verzorgde op de enige grote camping daar, te weten  “Stortemelk”, die overigens nog steeds bestaat. Er werden daarbij ook speciale jamsessie avonden gehouden waarbij wel met een mannetje of tien nummers werden gespeeld van Chicago en Blood Sweat & Tears.

 

Na terugkomst werd er door PARADISE extra gerepeteerd voor het naderende optreden tijdens de RNI Drive In show op 27 augustus in de Goudse poptempel Kunstmin, een plek waar alle bekende Nederlandse popgroepen van die tijd wel optraden. De week er aan voorafgaand was inderdaad ieder uur de Promo te beluisteren op Radio Noordzee Internationaal. En dat gaf een prima Airplay.

 

Frans Bruijstens (midden).jpgOp de bewuste 27 augustus 1971 was het dan zover dat de RNI Drive In show in Gouda plaats zou hebben.

’s Middags werd door de crew en technici de apparatuur opgebouwd van zowel de Drive In show alsmede van popgroep PARADISE.

Einde middag kon er door PARADISE worden gesoundchecked, waarvan gelijk wat opnames werden gemaakt. In die tijd gebeurde dat nog op de bekende grote spoelenrecorders met 4 sporen. Ondanks dat KUNSTMIN in die tijd een echte poptempel was, was de akoestiek van de zaal  nu niet echt denderend. Zeker als er met heel veel decibel werd gespeeld. P.A.’s waren in die tijd nog heel schaars en “oortjes” bestonden überhaupt nog niet, waardoor vooral de zanger nogal eens moeite had zichzelf te horen zingen tijdens het spelen.

Maar dat werd gewoon voor lief genomen. Sfeer boven alles!

Dat er die avond een bijzondere sfeer zou ontstaan wist die middag nog niemand.

 

Rond zeven uur arriveerde de Engelse Dj Mike Ross, die als vervanger van Chrispian st. John kwam opdagen. En natuurlijk wat vrouwelijk schoon wat in zijn kielzog met hen meekwam. Die zouden zich trouwens later op de avond nog duidelijk laten gelden. Joost de Draayer (met zijn toen nog onafscheidelijke sigaar) kwam uiteraard wat later, zoals een bekendheid betaamde. Tenslotte was hij mister DJ himself in Nederland.

 

Rond half acht liep de zaal volledig vol, wat bij bekende Drive In shows bijna standaard was vanwege hun grote populariteit in die tijd. De avond werd geopend door Mike Ross in zijn bekende veelsprakerig Engels en draaide de hotste hits van dat moment. De sfeer zat er prima in en het publiek stond tot vlak aan de rand van het toneel (toen nog zonder dranghekken en zonder ordedienst). Vervolgens kwam Den Draayer Joost met zijn hits “from coast to coast”. En ook dat verliep allemaal prima al was nauwelijks te verstaan wat hij allemaal de zaal in riep.

Maar een kniesoor die daar op lette. Het ging om de sfeer en  het feest der herkenning! 

 

Die sfeer was er totdat vlak voor de pauze een groep van zo’n 25 jongeren zonder te betalen de zaal in wilde en dat vervolgens ook deed en zich daarbij bijzonder provocerend gedroeg. De sfeer werd daardoor enigszins onaangenaam, maar op zich gebeurden er nog geen gekke dingen. Joost de Draayer maakte zijn optreden af en vervolgens werd de pauze aangekondigd met daarna het optreden van popgroep PARADISE.

 

Niek, Frans, Ron.jpgIn de pauze werd er door de groep binnen gedrongen jongeren hier en daar al wat getrokken en geduwd en werd de sfeer steeds grimmiger. Het optreden van PARADISE werd desondanks aangekondigd en kon gewoon beginnen.

Gaande de door PARADISE gespeelde nummers van de eerste speelset begonnen de schermutselingen in de zaal zich steeds verder te manifesteren en vielen er hier en daar al rake klappen onder het publiek. Desondanks kon zanger Frans Bruijstens van PARADISE, die vooraan op het toneel stond te zingen, zonder problemen zijn optreden doen zonder lastig te worden gevallen. Mede omdat hij en een deel van de onruststokers elkaar kenden. Maar bij het laatste nummer van de eerste speelset liep het in de zaal dusdanig uit de hand dat er ook publiek het toneel op vluchtte, waardoor het voor PARADISE onmogelijk werd hun optreden te vervolgen. Het publiek zocht dekking achter de gordijnen van het toneel en de dames, die met Mike Ross mee gekomen waren en achter het toneel ook werden belaagd, gebruikten hun handtassen als wapen en dienden daarmee rake klappen uit richting hun belagers. In de toiletten werden de wasbakken van de muur gerukt en zo werd overal schade aan en in de zaal aangebracht. Van lieverlee verplaatsen de ontstane vechtpartijen zich naar buiten op de parkeerplaats.

 

De inmiddels gealarmeerde politie volgde op veilige afstand de ontstane chaos, maar greep niet noemenswaardig in. Het overgrote deel van het opgekomen publiek zocht een veilig heenkomen en daardoor bleef er uiteindelijk een bijna lege maar gehavende zaal van KUNSTMIN over. Gelukkig was de apparatuur van de Drive In show en de band aardig gespaard gebleven.

 

Bij het laatste handgemeen buiten werd door de politie ingegrepen en daarmee was de rust in en om KUNSTMIN weer hersteld. Maar het bleef nog lang onrustig in de stad.

 

De eerste RNI Drive In show in Gouda was zo een zeer gedenkwaardig gebeuren geworden. Het deed allemaal enigszins denken aan het eerste optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus in augustus 1964. Ook dat ontaardde in een enorme chaos, maar hun naam was wel gevestigd. En dat gold ook voor zowel de RNI Drive In show alsmede voor popgroep PARADISE.

 

Er is echter nooit meer een tweede RNI Drive In show in Gouda geweest. PARADISE heeft daarna nog regelmatig in het Goudse opgetreden en ook daar was wel eens wat van gelijke orde aan de hand.

Dat alles had te maken met de maatschappelijke onrust die in die jaren zich in de Goudse regio afspeelde.

Al met al een bijzondere gebeurtenis in een bijzondere tijd!

 

Interview met Frans Bruijstens,                                                                                        Waddinxveen, 18 augustus 2014

De playlist van de 18 extra platen deze week

 

 

PLAYLIST

1

Brotherhood Of Man

Sing In The Sunshine

Treiterschijf

1

Teddy Brown

Walk The World Away

Treiterschijf

2

John Dummer's Famous Music Band

Nine By Nine

Kanskaart

3

Bells

Lady Dawn

Kanskaart

4

Stephen Stills

Marianne

Kanskaart

5

Hearts Of Soul

Sing A Simple Song

Kanskaart

6

Kinks

Animals In the ZOO

Kanskaart

7

Aphrodite's Child

Such A Funny Night

Kanskaart

8

Diana Ross

Surrender

Playlist

9

Jo Meek

You’d Better Believe It

Playlist

10

Tony Ronald

Help

Playlist

11

Blue Mink

We Have All Been Saved

Playlist

12

Nana Mouskouri

Pour Quelques Centimes

Playlist

13

Curved Air

Back Street Luv

Playlist

14

Lee Michaels

Do you know what I mean

Playlist

15

Paul & Linda McCartney

Uncle Albert/Admiral Halsey

Playlist

16

Chicago

Colour my world

Playlist

17

Sandy Coast

True love that's a wonder

LP van de Week