Inval van de RCD bij Juul Geleick, eind 1975

 

In de periode 1973 – 1989 woonde Juul aan de Schubertstraat in Bunschoten. Behalve dat Juul werkzaam was bij radiostations (Veronica en de TROS), was hij ook aktief als luisteramateur en later ook zendamateur. Al voordat Juul naar Bunschoten verhuisde vroeg hij een vergunning aan bij de gemeente Bunschoten om een antenne installatie op het dak van zijn huis in de Schubertstraat te mogen plaatsen:

 

 

 

Deze vergunning was slechts geldig voor de periode van één jaar en werd daarom ieder jaar verlengd. Met ingang van Januari 1976 werd deze omgezet in een vergunning voor het plaatsen van een Antenne t.b.v “zendamateurisme”:

 

 

Intussen had Juul op 1 November 1975 z’n amateur-zendexamen met goed gevolg afgelegd:

 

 

En op 30 December werd de brief, waarin Juul z’n roepletters kreeg, naar ‘m verzonden:

 

 

Nou zul je denken, dat ziet er allemaal heel netjes uit, dus daar is niks mee aan de hand.

’t Leek er echter op dat de Bunschoter politie, samen met de RCD, daar een andere visie op had.  Juul vertelt:

 

Eind 1975 heb ik een keer een inval van de politie gehad. Ik was al geslaagd voor m'n zendexamen maar dat wist de lokale  politie  in Bunschoten/Spakenburg niet. Die "viel" ons huis binnen met een  opsporingsambtenaar en op zolder aangekomen stond daar m'n zender in volle glorie. Toen ik de opsporingsambtenaar (RCD) uitlegde dat ik m'n  examen met goed gevolg had afgelegd was er geen vuiltje aan de lucht. Dat vond de  politie niet leuk, maar zoals de opsporingsambtenaar zei;"ik ben  hier de deskundige en niet u". Ze moesten 2 straten verder zijn, maar ja ik  had een antenne op dak......

 

Hoogstwaarschijnlijk was de politie toen op zoek naar de eigenaar van Radio City, die vanaf het Haydenplantsoen opereerde en daarna nog vele jaren ons dorp van leuke muziek heeft voorzien.

 

Tenslotte kun je hieronder nog twee foto’s zien, De eerste is van het huis van Juul in de Schubertstraat met de antenne op het dak:

 

 

En de tweede is van Juul op zolder in de Schubertstraat, achter z’n zender:

 

 

Copyright voor het materiaal op deze pagina berust bij Juul Geleick.

 

Gaarne wil ik Juul bedanken voor het beschikbaar stellen van dit materiaal.

 

Op 28 December 2006 vertelde Juul aan de luisteraars van LosGoud hoe ’t toen allemaal in z’n werk ging met die inval. Dat programma kun je hier beluisteren.

 

Terug naar LosGoud op Donderdag