Op 17 Augustus 2006 kun je bij LosGoud een selektie horen uit de Top 40 van

18 Augustus 1973

De nummers die met een rode stip zijn aangeduid worden gedraaid.

Als je op de Top 40 hieronder klikt kun je ’t programma beluisteren.

 

 

RNI zond elke week de Top 50 uit. Zo zag deze Top 50 er uit in de week van

18 Augustus 1973

 

 

Van wat er muzikaal zoal te beleven was in de maand Augustus 1973 kun je hieronder een selektie van foto’s en songteksten bekijken uit Popfoto, Muziek Parade, Het Veronica Blad en deze Muziek Expres:

 

 

 

Gestegen van 5 naar 4

 

 

 

Gestegen van 10 naar 9

 

The Medicine Head is een Engels duo dat het in Nederland en België ook aardig doet met 'one and one is one'. Het illustere tweetal zal ook een album uitgebrengen met dezelfde titel als de hitsingle. Engelse insiders noemen Medicine Head reeds de nieuwe T-rex. Het is voor de jongens echter te hopen, dat ze in deze streken meer sukses zullen krijgen dan T-rex, want Marc Bolan heeft het met de rest van z'n 'rex' nooit zo erg gedaan buiten het verenigd koninkrijk. Medicine-Head echter lijkt de juiste sound voor deze streken wel gevonden te hebben: simpel en releksend. De vele instrumenten die men op de plaat hoort spelen de jongens overigens zelf. En biezonder knap. Beluister de elpee maar.

 

 

 

Nieuw binnen in de Top 40 deze week op nummer 27 met

Can you do it

 

 

Vicky Leandros komt nieuw binnen op nummer 16 deze week

 

EEN STER

'Saint Tropez - Gitarren bei Nacht' - ja, ja, de 24 jarige Vicky Leandros, geboren op het mooie eiland Corfu in de blauwe Middellandse Zee, speelt het weer 'es klaar met haar nieuwste 45-toeren schijf. Sinds zij in '72 het songfestival won, blijft ze onveranderlijk doorgaan met het 'produceren' van de ene hit na de andere. Vicky blijft een ster, enne. .. vergis je niet in dit kleine dametje, in de harde show-biz-wereld knokt zij zich er wel door ...

 

MOOI CORFU

Vicky vertelt over haar leven: „Toen ik een jaar of 12 was, verhuisden we van Corfu naar Duitsland. Maar nog steeds ga ik zo vaak als m'n beroep het toelaat terug naar Corfu. Het is er zo stil en rustig, en vooral: zo mooi! De zee is zó helder dat je steentjes en krabbetjes op de bodem kan zien. En dan die kleur van het water, zo blauw is alleen de Middellandse Zee."

Vicky's vader zit ook in de show-biz en Vicky leerde al jong dat het niet altijd rozegeur en maneschijn is in die wereld. „Mijn vader heeft me nooit aangemoedigd om juist dit beroep te gaan uitoefenen. Eerder het tegenovergestelde. Hij waarschuwde mij vaak dat ik veel beter een ander beroep kon kiezen. Hij legde me uit dat ik waarschijnlijk heel wat teleurstellingen weg zou moeten slikken, en dat het een harde wereld was, vol jaloezie, maar toen ik eenmaal besloten had om het toch te doen, heeft hij me in alles gesteund!"

En nu leidt Vicky een, naar zij zegt, 'heerlijk leventje'. Ze is beroemd, reist veel door Europa - reizen is een van Vicky's hartstochten - ontwerpt haar eigen kleren, die ze door haar eigen kleermakers laat maken, en koopt voor zichzelf de prachtigste juwelen. Vicky zegt, heel eerlijk: „lk ben gelukkig zo!!"

 

VRIENDJES

Vicky heeft op het ogenblik geen vriend, verloofde of een dergelijk apparaat.

„ Ik heb het er gewoon veel te druk voor. Bovendien heb ik er helemaal geen behoefte aan, ik vind het best zo", zegt ze. „Natuurlijk, ik krijg genoeg aanzoeken" - even een geheimzinnig lachje -„van de fans die graag met me willen trouwen, maar daar reageer ik helemaal niet op, dan kan ik bezig blijven. Ik geloof niet dat ik zal trouwen, tenminste, voorlopig niet, er is nog zoveel om van te genieten..."

 

GRIEKS

Vicky is van Griekse afkomst. De mensen denken vaak dat in een Griekse familie nog heel strenge regels gelden.

Vicky zegt daarover: „Het is vaak wel zo, ja, maar bij ons niet hoor. Wij waren, zowel omdat mijn vader zo'n vrij beroep uitoefende - hij was impressario - als omdat we in zo veel verschillende landen gewoond hebben, als familie 'internationaal'."

Enne.. . internationaal is Vicky nog steeds, zeker wat haar succes aangaat. Laten we hopen dat Vicky nog heel veel van zich zal laten horen. .. !

 

 

 

 

ZOMER

Wie, o wie, beste mensen, herinnert zich niet de zomer van 1970?! In die zomer namelijk vond het festival in het Kralingse Bos plaats, ook wel gewoon 'Kralingen' genoemd, en tijdens dat festival kwam de toen nog vrij onbekende groep Mungo Jerry met de kraker 'In The Summertime'. De etensbordjes vlogen door de lucht en heel Kralingen stond te hupsen en te swingen; Mungo Jerry had het zogezeid 'gemaakt'. En ... niet alleen in ons groene vaderlandje werd deze plaat een daverend succes, overal op d'aardkloot sloeg 'In The Summertime' in als een bom. Er werden miljoenen plaatjes van verkocht.

 

HERFST

Maar ja, zomers gaan voorbij en na de zomer komt de herfst. Zo ook voor Mungo

Jerry ... Na 'In The Summertime' maakten ze nog een krakertje dat 'Baby Jump' heette, maar deze plaat bereikte toch niet wat 'In The Summertime' had bereikt. Dit is ook helemaal niet verwonderlijk, want als je als groep met je eerste plaat meteen een wereldkraker tevoorschijn tovert, is het wel heel erg moeilijk dit een 2e keer te evenaren. Langzaam maar zeker werd het stiller rond Mungo Jerry. Het nieuwe was er af voor de mensen en, zoals dat dan gaat, Mungo Jerry werd zoetjesaan vergeten. Ook binnen de groep zelf ging het niet meer zo daverend. Ray Dorset wilde met Mungo Jerry de 'Rock-Kant' uit, en twee andere leden van de groep, Paul King en Colin Earl, waren het daarmee niet zo eens, temeer omdat voor de nieuwe sound een drummer nodig was en dit, volgens hen, de verhoudingen binnen de groep zo zou veranderen, dat er ruzie van móest komen. Zij verlieten de groep uiteindelijk en Ray Dorset kreeg zijn drummer.

 

NIEUWE FORMATIE, NIEUWE HIT!!

Dorset had van de opbrengst van 'In The Summertime' makkelijk de rest van z'n leven kunnen gaan rentenieren, maar dat zag hij toch niet zo zitten. Hij, en wat er van Mungo Jerry was overgebleven, had een naam in de muziekwereld en hij was niet van plan bij de pakken neer te gaan zitten. En zie, het wonder geschiedde weer 'es een keertje, de formule werd (na een paar jaar) weer eens gevonden en... Mungo Jerry stampte een nieuwe hit uit de grond: 'Alright, Alright, Alright!' Deze plaat bewijst opnieuw dat Mungo Jerry ondanks alle moeilijkheden en een gewijzigde formatie, in staat is om iets nieuws en toch zeer aparts te maken. Zou het soms komen omdat het weer 'es zomer is?????

 

VOORUITGANG

Ray Dorset antwoordt zelf op de vraag wat er nu eigenlijk precies veranderd is in Mungo Jerry: „Eigenlijk zijn we gewoon groter gegroeid.

 

Op het toneel doen we natuurlijk ook nog steeds de oude succesnummers, want de mensen verwachten niet anders van je, ze zouden zelfs teleurgesteld zijn als je het niet zou doen, ze willen zich gewoon amuseren en daar moeten wij als artiesten voor zorgen, nietwaar? Aan de andere kant spelen we nieuwe nummers waarin een zekere muzikale vooruitgang te bespeuren valt..."

 

 

Gestegen van 8 naar 6

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze week gestegen van 6 naar 5

 

 

 

 

Shariff Dean

 

Hij is 24, 1m78 lang, weegt 70 kg, heeft bruine ogen en donkere haren. Hij studeert filosofie en allerhande talen, voetbalt, eet graag chinees, is dol op vruchtensap enz. Rarara, wie is dat? Juist, "Sharif Dean. Boy die zomaar een gouden plaat kreeg voor "Do you love me", superschijf die zowel in België als in Nederland nr. 1 werd. Goed gedaan, maar 'twas trouwens een knap ding ook (Vraag: De plaat of het meisje?)

Nog meer over Dean: Zijn vader was een Algerijn, zijn moeder een Fran˘aise. Hij groeide wel op in Parijs, maar verhuisde toch na een tijdje naar Duitsland. En daar begint zijn carričre: Heel kalmpjesaan, vooral werk in nachtkroegen, all over Europe.

Ja, en dan gebeurt het: Hij gooit het op de poptoer. Zingt nummers na van Wilson Pickett, Otis Redding en Joe Tex. Twee elpees vol. Maar zoals altijd (of bijna altijd) heeft het publiek toch liever de originele dingen, en de elpees verkopen niet.

Sharif Dean verlaat Duitsland en komt terecht in België (waar ie nu nog woont). Er worden een paar (heel goede) singletjes gemaakt, maar toch is het dat niet. Tot "Do you love me" wordt gelanceerd. De eerste drie maanden gebeurt er helemaal niks. Niks niks niks. Maar de plaat wordt geplugd op radio, en nog meer geplugd en ja... plotseling de hitparade in, je weet hoe dat gaat, en voor ie het zelf goed wist nr. 1. Eerst bij ons, dan in Nederland.

Sharif Dean is nu een topartiest. Hij treedt enorm veel op, verkoopt veel platen. En we gunnen het hem. Alleen zijn wij enorm, maar dan ook enorm benieuwd naar de opvolger van "Do you love me". Want daarmee moet Sharif uiteindelijk bewijzen dat hij zijn succes kan bestendigen.

Gezakt van 1 naar 3

 

 

 

Veronica organiseerde toen, samen met CBS, een popfestival. Was jij erbij?

 

 

 

Gestegen van 9 naar 7

 

Nieuw binnen op nummer 25

Gestegen van 3 naar 1

Gezakt van 7 naar 8

Nieuw binnen op nummer 30

 

Dit is de ingezonden brief van Tineke. Deze brief werd in Augustus 1973 afgedrukt in de Bunschoter

 

 

En vervolgens, de Veronica Radio en TV tips in de week van 18 Augustus 1973

 

 

En tenslotte, de kosten van de boodschappen …

 

 

 

Terug naar LosGoud op Donderdag