Op 10 Augustus 2006 kun je bij LosGoud een selektie horen uit de Top 40 van

5 Augustus 1972

De nummers die met een rode stip zijn aangeduid worden gedraaid.

Als je op de Top 40 hieronder klikt kun je ’t programma beluisteren.

 

 

RNI zond elke week de Top 50 uit. Zo zag deze Top 50 er uit in de week van

5 Augustus 1972

 

 

Van wat er muzikaal zoal te beleven was in de maand Augustus 1972 kun je hieronder een selektie van foto’s en songteksten bekijken uit Muziek Parade, Het Veronica Blad en deze Muziek Expres:

 

 

 

 

Gestegen van 7 naar 5

 

 

 

Gezakt van 3 naar 6

 

In deze tijd van super gouwe ouwen zijn er gelukkig ook nog wel platen die regelrecht uit de pop-oudheid lijken te stammen, doch die in werkelijkheid gloednieuw zijn. Een van die platen die qua sound uitstekend past in de muziekkabinetten uit de dertiger jaren, is ongetwijfeld ,,Oh Babe What Would You Say" van Hurricane Smith. Het enige echter dat werkelijk uit die tijd stamt is Hurricane zelf (hij is de veertig al gepasseerd). Gezien de notering van de plaat - het moment dat we dit schrijven staat ie 3 in de top 10 - blijkt wederom dat dergelijke werkjes er hedentendage nog steeds ingaan als de spreekwoordelijke popkoek. Daarom is het hoog tijd dat we gaan vertellen wie die Hurricane Smith dan wel is en hoe van het een het ander kwam.

 

JEUGDAMBITIE

Nog niet zo lang geleden was Norman Smith een gerespecteerd platenproducer die o.a.

Beatles LP's van het allereerste uur (t/m Rubber Soul) en legendarische albums als Umma Gumma van Pink Floyd op zijn naam bracht. In al die jaren van zijn producerschap had Norman nooit aspiraties. gekoesterd om zelf een plaat te gaan opnemen. „Hoewel ik ervan overtuigd was dat ik songs kon schrijven, zou ik het nooit in m'n hoofd halen om zelf wat op te nemen”. Mensen van mijn leeftijd moeten daar niet aan beginnen, weet je. Op een dag echter zat ik tussen twee opnamen door wat te klungelen op de piano. Het melodietje dat eruit kwam werd met algemene stemmen aardig gevonden en aldus maakte een van de studiotechnici er een demo van.. Het wachten was toen nog op een artiest die het nummer zou willen opnemen. Er bleken echter zoveel mensen te zijn die het nummer zgn. „prachtig" vonden, dat ik het uiteindelijk zelf maar heb opgenomen.En zie, „Don'Let it Die" werd een grote hit, waarmee de inmiddels tot Hurricane Smith omgedoopte Norman een van zijn grootste jeugdambities - het schrijven. en beroemd maken van een song - gerealiseerd zag.

 

GRAP

Hoewel „Don't Let it Die" aanvankelijk als een grap werd beschouwd, bleek het maken van een opvolger pure noodzaak. De opvolger kwam en wel in de vorm van „Oh Babe" waar behalve een ijzersterke hitnotering, ook een verhaaltje aan vast zit. „Toen ik de plaat wilde gaan opnemen" aldus Hurricane, „kon ik nergens een goede saxofonist vandaan plukken. Opeens herinnerde ik me toen Frank Hardcastle, een reuze talent waarmee ik zo'n 15 jaar tevoor al heel fijn gewerkt had. Na 10 dagen telefoneren enn navragen had ik hem dan eindelijk gevonden. Het talent van toen werkte zich kapot, in een fabriek, dag en nacht voor een hongerloontje. Na veel praten kreeg ik hem daar vandaan en gingen we de studio in. waar we een pracht partij speelden.: Frank is nog steeds een voortreffelijk muzikant en ik hoop van harte dat hij het net als ik, nog eens helemaal gaat maken".

 

TOEKOMST

Ondanks het grote succes van zijn 2 singles gelooft Hurricane Smith, niet dat hij ooit het produceren helemaal zal kunnen opgeven „Kijk, ik heb er mijn ziel en mijn zaligheid aan gegeven en bovendien zijn popmusici ontzettend fijne mensen om mee te werken. Neem nou de Beatles: Toen “Don't Let It Die" een hit werd, waren de Beatles de eersten die me per telegram feliciteerden. Zoiets doet, je toch wel wat, he?

Ik ga proberen m'n werk te combineren: Platen maken voor anderen en voor mezelf. Als het inslaat, ga ik desnoods door tot m’n honderdste.

 

Nieuw binnen in de Top 40 deze week met

Tommy

 

 

George Harrison komt nieuw binnen op nummer 31 deze week met het thema van de film “ The Concert for Bangla DeshDe film was op 15 juni in Premiere gegaan in het Amsterdamse Bellevue Cinerama, het Rotterdamse Cinerama en het Haagse Asta.

 

 

Stationair op nummer 4

 

Mac & Katie Kissoon werden hier bekend door hun vertolking van het nummer “I've Found My Freedom”. Dat was een grote hit en zo'n sukses voort te zetten, vereist een hoop inzet en medewerking. Die medewerking is er voor dit Engelse duo gekomen. Van duo-specialist Hans van Hemert, die je rustig wat dit betreft toonaangevend mag noemen op het Europese vasteland.

Mac & Katie wisten Hans zover te krijgen, dat hij hun nieuwe singel schreef (Sing Along). Mooie reclame voor Hans ook, die opnieuw moet vaststellen, dat Engeland lullig blijft doen tegenover Nederlandse wereldhits. 'How do you do' van Mouth & MacNeal, dat over de hele wereld de top-10 haalde, is in Engeland nog steeds niet geaksepteerd. Door nu een nummer voor broer en zus Kissoon te schrijven, brengt Hans de eilandbewoners natuurlijk wel enigszins in verlegenheid.

 

 

 

Deze week gezakt van 1 naar 3

 

 

 

Er waren toen een behoorlijk aantal uitvoeringen van Popcorn in de handel. Volgens Hans Wilbrink was er echter maar één de echte

 

De affaire POPCORN is eigenlijk wel een giller geweest. Vijf à zes platenmaatschappijen leefden in de veronderstelling een zogenaamde alarmschijf te hebben. De ene na de andere kreet werd de lucht ingeslingerd. Van de enige “originele hit" tot de “originele versie" en ga zo maar door. Ook dureco speelde het spel mee. Tenslotte had deze maatschappij de enige vokale en instrumentale versie op één single staan. Het is dan ook een duidelijke zaak dat de versie van ANARCHIC SYSTEM op het Disc A.Z.label met doosjes de winkels uitvlogen...

Maar hier bleef het niet bij. Het magazijn van Dureco in Weesp heeft namelijk enige krachten in dienst, die intens met het bedrijf meeleven. Wie kent tenslotte niet de single „Walking Down The Road" van de groep SHARATON? De vorige maand nog in Eddy Ready Go te zien. Deze groep is afkomstig uit... het magazijn van Dureco.

Met Pop Corn wederom het duidelijke bewijs dat het hele bedrijf van Dureco meeleeft met de platenbusiness. Ons aller Bertje keek namelijk op het platenlabel van Anarchic System en kwam als komponist ene meneer Gershon Kingsley tegen. En wat blijkt nu: Dureco heeft ruim een jaar geleden een elpee gereleased via het Audio Fidelity-label van diezelfde heer GERSHON KINGSLEY. De titel van dit album is “Music To Moog By" en wordt gevuld met de Super Electronic Moog Synthesizer. En welke titel staat er op deze elpee van ruim een jaar geleden? Inderdaad: POP CORN. Waarmee we thans met trots melden dat Dureco de énige originele versie heeft van Pop Corn. En dit moest ons even van het hart.

 

De opvolger hebben we ook reeds uitgezocht. Van dezelfde elpee wordt thans „For Alisse Beethoven", beter bekend als Fur Elise, als single getrokken.

 

Bron : Veronicablad 05-Aug-1972, 192 Popinfo

Auteur : Hans Wilbrink

 

Was jij toen lid van een fanclub? Zo te zien waren er meer dan genoeg…

 

 

 

Gestegen van 2 naar 1

Gezakt van 6 naar 10

 

En vervolgens, de Veronica Radio en TV tips in de week van 5 Augustus 1972

 

 

En tenslotte, de kosten van een TV…

 

 

 

Terug naar LosGoud op Donderdag