Op 3 Augustus 2006 kun je bij LosGoud een selektie horen uit de Top 40 van

31 Juli 1971

De nummers die met een rode stip zijn aangeduid worden gedraaid.

Als je op de Top 40 hieronder klikt kun je ’t programma beluisteren.

 

 

RNI zond elke week de Top 50 uit, voor de liefhebbers, zo zag deze Top 50 er uit in de week van 31 Juli 1971

 

 

Van wat er muzikaal zoal te beleven was in de maand Augustus 1971 kun je hieronder een selektie van foto’s en songteksten bekijken uit deze Muziek Expres:

 

 

 

Vijf lange jaren bestaat de Engelse groep „SLADE". Van alles probeerde het viertal om enigszins in de belangstelling te komen. Destijds begon de formatie in het Motown genre. Na vele stijlen geprobeerd te hebben, schakelden Noddy Holder (slaggitarist), Jimi Lee (bas-gitarist en violist), Dave Hill (solo-gitarist) en Don Powell (drums) over op de hard-rock, met als resultaat de single „Get Down And Get With It". Het gaat doorgaans nogal wild toe bij optredens van Slade. Hun buhne-act schrok veel zaaleigenaars af zodat de groep tot voor kort nu niet bepaald tot over de oren in het werk zat.

Manager Chas Chandler (exbassist Animals) gaf hen het advies het wat rustiger aan te gaan doen en, naar nu blijkt, met succes. Stade wordt op het ogenblik zeer veel geboekt in Engeland en bezocht onlangs ook ons land voor het geven van een aantal concerten en voor het maken van televisie-opnamen voor het nieuwe VPRO programma „Campus". Het blijkt niet zo'n gekke keus geweest te zijn van Slade om zich te gaan verdiepen in de materie van de hard-rock. Er zijn maar bijzonder weinig goede hard-rock groepen. Te oordelen naar de single van Slade, hoort de formatie beslist wel in dat rijtje van elite groepen thuis.

 

Gestegen van 8 naar 6

 

 

 

Gestegen van 12 naar 10

 

NIEUWE ELPEE BLIJPT VOORLOPIG OP DE PLANK

 

Ongeveer een maand geleden verscheen op de Nederlandse platenmarkt de elpee “In And Out Of  Focus". 't Is allemaal een beetje vreemd gegaan met dit album. Toen de groep destijds drie

weken bestond, werd er al een elpee gemaakt. De kwaliteit van dit product was niet zo bijster goed en de plaat werd bovendien slecht verkocht. Omdat Focus de laatste tijd sterk aan populariteit gewonnen heeft, beleefde die „matige-elpee” een heruitgave. Zodat we met een plaat zitten die zonder meer goed is, maar al lang niet meer representatief genoemd kan worden voor wat Focus op dit moment doet. Bovendien spelen op „In And Out Of Focus" Pierre van der Linden en Cyril Havermans nog niet eens mee. Mike Vernon (producer Fleetwood Mac en ex-Mayall) was de artistieke leider van „In And Out Of Focus". Al met al werd er moeilijk gemanipuleerd met als kwalijk gevolg dat de nieuwste Focus elpee („Eruption" ), waarvoor het materiaal helemaal klaar is, niet eerder kan verschijnen dan rond oktober. Wel is er een opvolger voor de hit-single „House Of The King". Jan Akkerman componeerde twee nummers waarvan „Hocus Pocus" de a-kant en „Janis" de b-kant van Focus' nieuwe single is geworden. De plaat is inmiddels in de platenhandel verkrijgbaar.

 

Voor de zevende week staan ze in de Top 40 en deze week zijn ze gezakt van 3 naar 4 met

 Co-Co

 

 

The Doors zijn nieuw binnen op nummer 22 met

Riders on the storm

Helaas is hun leadzanger al overleden wanneer ze de Top 40 binnenkomen

 

 

Gestegen van 7 naar 5

 

De Engelse telg van de C.S.N&Y familie, Graham Nash, heeft als laatste van dit kwartetje

een (prachtige) solo-langspeler afgeleverd. Het grappige van deze solo-produkties is, dat ze steeds bij voorbaat onderschat worden. Toen Young en Stills hun respektievelijke schijven aan de man brachten, zeiden de heren kritici er bijna van overtuigd te zijn dat David Crosby en/of Graham Nash dit peil nimmer zouden bereiken. Hun harten (die van deze kritici) stonden bekant stil toen het magnifieke „If I Could Only Remember My Name" van David

Crosby op de draaitafels verscheen. Nu werd ruim een maand geleden de altijd nogal kritiese smaak van ons vaderlandse popvolkje wederom gestreeld door „Songs For Beginners" van de in Amerika wonende Engelsman Graham Nash. Naar aanleiding hiervan lijkt het ons verstandig Nash eens onder de loep te nemen. Graham Nash die eind 1968 vrij onverwacht de Hollies verliet en met een paar honderd dollar op zak alles in de steek liet om samen met David Crosby „iets" te gaan doen in Amerika. Al gauw kwam dankzij de bemiddeling van Nash' vriendin Joni Mitchell, Steve Stills het tweetal assisteren. Dat dit drietal naar ieders tevredenheid werkte, bleek wel uit de volgende uitspraak van Graham Nash. „Wat ik nu doe is dat, wat Ik altijd graag met de Hollies heb willen doen. Het is haast ongelooflijk hoe fijn ik met deze mensen werk. We gaan gezamenlijk de studio in en werken met z'n vieren keihard aan onze komposities. Net zo lang tot ieder nummer glanst als een pas opgepoetste edelsteen". Dit is een aardige bewering die niet altijd opgaat zoals b.v. bij het Jour Way Street" album, waar solisties sterke staaltjes worden geleverd maar waar het groepswerk af

en toe nogal wat te wensen overlaat. Op dit album staan o.a. 4 Nash komposities, waaronder „Chicago", het nummer dat tevens als single is uitgebracht. Graham Nash die op de 2 studio elpees al bewezen heeft een uitstekend komponist te zijn, heeft zich nu voorgoed waargemaakt met zijn „Songs For Beginners". Een vraag blijft nog open. Zouden Crosby, Stills, Nash en Young ooit hun huidige populariteit hebben bereikt, zonder hun gezamenlijke start.

 

 

Deze week gestegen van 16 naar 9

 

White Plains was aanvankelijk een studiogroep!

 

De zesmansformatie „White Plains" is voortgekomen uit een serie groepen. De eerste plaat, welke overigens nooit een hit werd in Nederland, „My Baby Loves Lovin", werd geschreven door het bekende songwriters duo Greenway en Cooke, die ooit samen eens als „David & Jonathan" succesjes boekten. Op een bepaald moment ging ieder zijns weegs. Roger Cooke vormde samen met Madeline Bell „Blue Mink" en Roger Greenway sloot zich definitief als platenproducer aan bij de studio-groep de „White Plains".

De andere „Plains" zijn afkomstig uit o.a. de „Ivy League", de „Ram Jam Band" en de „Flowerpot Man". Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat de White Plains zouden optreden, maar het succesvolle „When You Are A King" was doorslaggevend de groep een promotie-toer door enkele Europese landen te laten maken. Een eventuele opvolger voor het huidige succes is nog niet bekend. Wel is men op het moment een tweede elpee aan het voorbereiden. White Plains is ontstaan uit een soort groepen-familie. Overigens wel een succesvolle familie.

 

Heb je dit ooit gedaan? Heel wat jongeren toerden door Nederland met de trein.

 

 

 

Nieuw binnen op 16

Nieuw binnen op 17

 

En vervolgens, de Veronica programmering in Augustus 1971

 

 

De programmering van RNI op zaterdag zag er toen als volgt uit

 

 

En tenslotte, de kosten van de boodschappen…

 

 

 

Terug naar LosGoud op Donderdag